dinsdag 2 maart 2010

Bijna, bijna is het zover…3 maart


Waarschijnlijk hangen de posters in jouw woonplaats ook al op de borden. Allemaal mannen en vrouwen met een allervriendelijkste glimlach. Een groot nummer erbij. De naam van de partij en als het even kan een korte en krachtige spreuk. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Hoe oud moet je zijn om in de gemeenteraad te komen? En hoeveel zetels heeft een gemeenteraad?

Klein en groot
Nederland heeft op dit moment 431 gemeenten. Dit lijkt heel veel. Maar toen in 1812 de gemeenten ingevoerd werden, had Nederland 1144 gemeenten. Door dat er veel gemeenten zijn die fuseren vermindert het aantal gemeenten. De kleinste gemeente van Nederland is Schiermonnikoog. Op dit eiland leven 944 mensen. De grootste gemeente van Nederland is Amsterdam. In onze hoofdstad wonen maar liefst 761.395 mensen.

‘Tweede Kamer’
De Tweede Kamer in Den Haag bestuurt heel Nederland. Zo gaat dat ook in de gemeente, daar zorgt een ‘Tweede Kamer’ voor allerlei wetten en regels. Deze Tweede Kamer heet de gemeenteraad. In de gemeenteraad zitten partijen die ook mee doen met de landelijke verkiezingen. Zo doet het CDA in bijna alle gemeenten van Nederland mee. De SGP heeft veel minder zetels in de gemeenteraden. In 107 gemeenten zitten SGP’ers in de gemeenteraad. Maar er zijn ook partijen die alleen meedoen in één gemeente. Deze partijen heten vaak Gemeentebelang of Leefbaar ... (Leefbaar Amsterdam bijvoorbeeld).

Verkiezingen
Elke vier jaar wordt er in heel Nederland gestemd voor de gemeenteraad. Dit gebeurt in heel Nederland op dezelfde dag. Over een paar weken is het zover: drie maart! Vandaar al die posters langs de weg. Alle partijen willen zoveel mogelijk stemmen halen, en uiteindelijk natuurlijk zoveel mogelijk zetels. Het aantal zetels van de gemeenteraad hangt af van het aantal inwoners dat de gemeente heeft. Hoe groter de plaats, hoe meer zetels. Een kleine gemeente, met minder dan 3.000 inwoners, heeft negen zetels. Een hele grote gemeente heeft de meeste zetels, 45 stuks. Hiervoor moet een gemeente groter zijn dan 200.000 mensen.

Fietspad
Als de partijen gekozen zijn, gaan vaak de grootste partijen in de gemeente samen regeren. Uit deze partijen komen ook de wethouders. Een wethouder is eigenlijk een minister in het klein. Deze mensen beslissen over de zaken die in de gemeente aan de orde komen. Bijvoorbeeld de aanleg van een fietspad of de bouw van een nieuwe kerk.

Achttien
Je moet achttien zijn om in de gemeenteraad te komen. Dat gebeurt niet vaak. Bij de laatste verkiezingen in 2006 kwam er in Leeuwarden iemand in de gemeenteraad van precies achttien jaar, twee maanden en twee dagen. Dus wil je graag in de gemeenteraad? Nog even wachten.. En dan…

Moeilijke woorden:
Gemeenteraad: bestuur van een gemeente
Fuseren: twee of meer gemeenten die samen verder gaan als één gemeente
Gemeenteraadslid: Lid van de gemeenteraad
Wethouder: De ‘minister’ van een gemeente.
Campagnetijd: periode vlak voor de verkiezingen waarin de partijen de mensen vertellen waarom ze op hun partij moeten stemmen.


Dit artikel is ook verschenen in het SGPjongerenblad (11-16) KLIK: http://www.sgpj.nl/Page/sp4330/ml1/Index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten