dinsdag 28 december 2010

Geblunder bij links

In een eerdere analyse stelde ik al vast dat het bij links niet zo lekker loopt. Dat doet het nog niet. Job Cohen (PvdA) gaat demonstreren tegen het huidige kabinetsbeleid. Theater ‘de brakke grond’ (hoe verzint hij het) moet zondag 16 januari het decor vormen van een massademonstratie. “Het kabinet moet weten dat er een breed front is tegen het huidige beleid”, aldus Cohen.

Ambitie kan Cohen niet worden ontzegd. Het theater telt maar liefst 650 plaatsen! Weten wij hoe breed dat brede front is! Een geruststelling voor Mark Rutte (VVD) lijkt me.

CU
Ook de CU is uitgenodigd, maar komt niet. De demonstratie is op zondag. Het is opmerkelijk dat Job Cohen de demonstratie op zondag houdt. Dit is een enorme schoffering van een linkse bondgenoot. Iemand uitnodigen waarbij principes overboord moeten worden gezet is niet chic. Job Cohen nodigt toch ook geen moslims uit, die alleen binnen mogen komen zonder hoofddoek?

Het is dan ook logisch dat de CU niet alleen niet komt maar zich ook distantieert van de betoging. Rouvoet wil zich niet laten inlijven in het links-progressieve blok.

Ruzie
Het is jammer voor Rouvoet dat hij nu ruzie krijgt met senator Schuurman (CU) in de Eerste Kamer. De nestor van de Eerste Kamer belooft zijn kiezers niet te zullen instemmen met wetten van Geert Wilders in de Eerste Kamer. Rouvoet zegt zowel te kunnen samenwerken met oppositie- als regeringspartijen.

Blijkbaar ziet Rouvoet in dat de constructieve houding van de SGP meer oplevert. Nu Schuurman nog overtuigen! Die overigens door zijn aanstaande collega Brinkman (CDA) al werd bekritiseerd.

Pijnlijk
De eerste linkse partij is Cohen al kwijt. Dit zal Cohen weinig pijn doen, hij wilde waarschijnlijk de CU er niet eens bij hebben. Dat de D66 enkel iemand stuurt die komt luisteren zal Cohen wel raken. De gesprekken bij Pauw en Witteman zullen de komende weken niet gaan over het brede front tegen dit kabinet, maar over de splinters naast dat smalle front.

Waarom wil Pechtold niet meedoen aan de manifestatie? Elke krant en elk televisieprogramma over de manifestatie zal ingaan op deze vraag. Dat het links maar niet wil lukken om een blok te vormen is alweer groter nieuws dan de ‘slechte’ plannen van Rutte I.

Een gemiste kans! Alweer.

Nog erger
Maar het wordt nog erger. Cohen blijkt voor zijn beurt te hebben gesproken. Ouderenbond ANBO, die, zegt Cohen, 'welwillend' stond tegenover de manifestatie, laat weten dat ze niets met het protest te maken wil hebben.

Maar ook de grote vriend van de PvdA is niet heel enthousiast. Vakbond FNV meldt dat er, in tegenstelling tot wat de PvdA-leider beweert, nog geen steun aan de betoging is toegezegd. 'Er moet nog een besluit over worden genomen.’

Links blijkt een aantal fronten te bevatten, waarvan een smal front zondag 16 januari gaat protesteren.

Brakke grond
Theater de Brakke grond is een Vlaams cultuurhuis. Zou Cohen misschien gaan emigreren naar België? Cohen geeft aan een ander Nederland te willen dan het Nederland waar we nu op afstevenen.

Dat andere Nederland is vast België, Vlaanderen! Vandaar die vreselijke naam. Vandaar dat kleine aantal zitplekken. Het moest een Vlaams cultuurhuis zijn!

Is deze emigratie een zegen is of een jobstijding voor het linkse blok? Dat mogen ze daar zelf uitmaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten