donderdag 30 december 2010

Pechtold is jaloers

Pechtold (D66) oogst zelfs op rechtse fora veel lof deze week. En zijn opmerkingen over de PVV mogen er ook zijn. Nooit was Pechtold zo positief over Wilders: “Maar het (de ideologie van de PVV, HM) is ook van a tot z overdacht. Gedreven ook, op het hysterische af, maar evenzogoed gemeend.”

Dat D66-voorman Pechtold niet wil fuseren met een partij als de SP zal weinig verbazen. Dat D66 er niets voor voelt om aan het zinkende schip PvdA te gaan hangen zal nog minder mensen verbazen. Tot zover lof, maar er past ook kritiek. Dat D66 niet wil fuseren met GroenLinks is immers heel verbazingwekkend. Zeker in het licht van zijn opmerking over de fusie tussen de VVD en het CDA.

Flauw
Pechtold: “Nou, ik vraag me eerder af of VVD en CDA niet een partij willen vormen. Gezellig samen onder het juk van Wilders.” Zo kennen we Alexander weer. Een flauwe opmerking die kant nog wal raakt. Door de verrechtsing en door de verwatering van de C bij het CDA schuiven de christen democraten inderdaad op richting de VVD.

De bezuinigingen. De uitkeringen. De ambtenarensalarissen. Financieel kunnen CDA en VVD makkelijk door 1 deur. Op financieel gebied is het CDA min of meer een VVD-light (geworden). Maar buiten het financiële om zitten er een aantal heel belangrijke knelpunten.

Fout
Bij Europa gaat het fout. Bij ontwikkelingshulp gaat het fout. Over de publieke omroep wordt verschillend gedacht. Over kilometerbeprijzing, al dan niet kilometerheffing. De VVD hurkt qua immigratie dichter tegen de PVV aan dan tegen het CDA. Over bijzonder onderwijs wordt verschillend gedacht. Over de zorg.

De VVD en het CDA zijn nu in het kabinet heel eensgezind. Een kabinet is dan ook een tijdelijke fusie. Dat weet Pechtold drommels goed. En graag had hij in de Trêveszaal gezeten. Graag had Pechtold dit land geregeerd. Graag had Pechtold zo’n stabiele regering gevormd als het CDA en de VVD de afgelopen drie maanden. Zover is het niet gekomen. En dat zit Pechtold dwars.

Een fusie tussen VVD en CDA, die Pechtold wel ‘ziet zitten’, gaat er niet komen.

Voorbestemd
GroenLinks en D66 zijn als het ware voorbestemd voor een huwelijk. En niet alleen omdat de partijen zo op elkaar lijken ligt een fusie voor de hand, maar ook omdat Pechtold de VVD en het CDA wel ziet fuseren.

En als Pechtold het CDA en de VVD al samen ziet gaan, dan toch echt eerst GroenLinks en D66. Vergelijkt u de verkiezingsprogramma’s maar!

PVV
Daarnaast zou Pechtold Pechtold niet zijn als er geen negatieve sneer over de PVV wordt gemaakt. ‘VVD en CDA samen onder het juk(!) van Wilders.’

Maar wat had Pechtold graag samen met Halsema onder het juk van Job en Mark gezeten. Hij is gefrustreerd over het feit dat hij buitenspel staat. Dat zijn grootste opponent, de PVV, niet alleen 2,4 maal groter is dan de D66, maar ook de touwtjes in handen heeft. En dat verwijt hij het CDA en de VVD.

Pechtold’s vreemde opmerking over de fusie tussen het CDA en de VVD zijn in het licht van jaloezie dan ook heel goed te begrijpen. Begrijpelijk, maar flauw!

Laat Pechtold eerst hier maar kijken: www.nieuwepartij.nl/

1 opmerking:

  1. Helemaal duidelijk! Pechtold is jaloers. Maar of er een fusie kan komen tussen D66 en GroenLinks ligt aan de top van de partijen. Er komt dan ook 1 leider, en dat willen Pechtold en Sap allebei. Dan krijg je weer eindeloze gesprekken. Het is voorlopig nog niet zo. Wie weet in de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen