Hieronder in hoofdlijnen een overzicht van landen waar het onrustig is op dit moment. Hoe staat het er 27 februari voor? Voor actuele informatie volgt u www.twitter.com/MeijerHerman.
Na de chaotische en bloedige dag van vrijdag 25 februari lijkt het wat rustiger te worden. Bereiden de demonstranten zich voor op volgende week vrijdag? Na het vrijdaggebed is het de laatste weken altijd raak!
Daarnaast breidt de vloedgolf van demonstraties zich vandaag uit naar Zuidoost-Azië!
Tunesië:
De politie drijft een groep demonstranten in Tunis uit elkaar. Groep zou zo’n 300 man hebben beslagen. Branden zoals 25 februari blijven uit.
’s Avonds komt dit filmpje naar buiten: http://www.facebook.com/video/video.php?v=183284118379821
Egypte:
De day after het gewelddadige schoonruimen van het Tahrir-plein door het leger komt naar buiten dat een president in Egypte voortaan voor een termijn van vier jaar wordt gekozen. Na twee termijnen is het klaar. Geen berichten van protesten, onvrede met de situatie lijkt wel te groeien.
Libië:
Ook in Libië komt men even op adem. In de buitenwijken van Tripoli loopt het leger over naar de revolutionairen. Daarmee wordt de druk op Kadhafi groter en groter. Ondertussen zouden overgelopen legereenheden uit het hele land op weg zijn naar Tripoli om Kadhafi te verdrijven uit de hoofdstad, Tripoli.
Kadhafi haalt veel huurlingen naar Tripoli. Ook zijn er geruchten dat Kadhafi rond zijn residentie burgers in zou zetten als levend schil.
De ex-minister van justitie begint in Benghazi, in het oosten van Libië met het vormen van een nieuwe regering. Libië moet één land blijven met Tripoli als hoofdstad.
Irak:
25 februari was de dag van woede in Irak. Ook 26 februari was het op verschillende plekken onrustig. In Ramadi (een stad ongeveer 100 km. ten westen van Bagdad) vallen 4 doden bij ongeregeldheden.
Jemen:
In Jemen wordt geprotesteerd tegen de president Ali Abdullah Saleh. Die krijgt 26 februari een zware klap te verwerken. De een na grootste stam van Jemen, de Hashid, schaart zich achter de demonstranten. Ali Abdullah Saleh behoort zelf tot deze stam. Ondertussen gaan de protesten door. Laatste dagen van Ali Abdullah Saleh lijken geteld.
Iran:
Over Iran geen nieuws. Land is gesloten. Komt weinig naar buiten. Zijn in ieder geval geen grootschalige protesten.
Algerije:
Het opheffen van de noodtoestand gisteren zorgt op zaterdag 26 februari voor een rustig Algerije. Maar de protesten in Algerije hebben veel golfbewegingen. Land zou snel weer op de kop kunnen staan.
Bahrein:
In Bahrein komt een belangrijke oppositieleider terug na maanden vrijwillig in Londen te hebben gezeten. Verwacht wordt dat Hassan Mushaima nieuw elan gaat geven aan de demonstraties. Mushaima is sjiiet net als de meeste demonstranten. Mushaima is wel conservatiever dan de huidige leider van de demonstranten. In de gaten houden dus! De dagelijkse demonstraties verlopen weer vreedzaam.
Cambodja:
Voor het eerst in deze overzichten nu Cambodja. 26 februari wordt er gedemonstreerd tegen de regering en de hoge voedselprijzen in het land.
Dit is interessant. Cambodja ligt ver van Tunesië en Egypte. Blijkbaar slaan de revoluties nu over naar landen verspreid over de hele wereld. 2011 kan nog weleens een belangrijker jaar worden dan dat het leek te worden!
Niet in overzicht nu: Jordanië, Saudi-Arabie, Marokko, Gazastrook, Sudan, Uganda. Uit deze landen komt geen nieuws naar buiten over (grote) ongeregeldheden op 26 februari.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten