maandag 28 februari 2011

Revolutie III, 28 februari


Hieronder in hoofdlijnen een overzicht van landen waar het onrustig is op dit moment. Hoe staat het er 28 februari voor? Voor actuele informatie volgt u www.twitter.com/MeijerHerman.

Een herinnering hoe het allemaal begon! Een 17 jarige jongen uit Tunesië stak zichzelf op 17 december in brand. De jongen belandt in het ziekenhuis. Hij wordt daar nog bezocht door dictator Ben Ali die zijn imago wil redden (Zie foto). Het leven van de jongen redt hij er niet mee. Op vier januari overlijdt Mohammed Bouazizi. Zijn eigen positie redt Ben Ali ook niet met zijn bezoek, hij treedt na heftige protesten af op veertien januari. Hij is de eerste. Mubarak de tweede, hoeveel zullen er nog volgen?

Na de chaotische en bloedige dag van vrijdag 25 februari blijft het nog steeds rustig. Bereiden de demonstranten zich voor op vrijdag? Na het vrijdaggebed is het de laatste weken altijd raak!

Vandaag belangrijk nieuws uit Oman en Egypte!

Schuingedrukt mijn analyse!

Egypte:

Egypte maakt bekend dat Mubarak voorlopig het land niet uit mag. Kans is groot dat hij vervolgt wordt. Of Mubarak dat aan kan is onbekend. Mubarak is al 83, en volgens berichten gaat het qua gezondheid niet goed.

Daarnaast maakt Egypte bekend dat iedereen met een ID-pas kan stemmen.

Dat is goed nieuws voor christenen. Zij konden nooit stemmen omdat zij geen stempas kregen. Dat kan vanaf nu wel. Wel blijft het zo dat alleen grote partijen in het stelsel in het parlement kunnen komen. De kans dat de christenen als minderheid echt een vinger in de pap krijgen is daardoor zo goed als nihil.

De vraag blijft: welke kant gaat het op met Egypte? Vooralsnog lijkt het erop dat het leger serieus de grondwet wijzigt. Uit de plannen blijkt dat het nieuwe parlement de grondwet binnen een jaar moet herschrijven. De huidige grondwet is dus tijdelijk. Hoe het gaat met Egypte zal dus afhangen van de nieuwe grondwet. De vraag is of de moslimbroederschap een dikke vinger in de pap van het schrijven zal hebben of niet. Mijn verwachting is van wel.

Het is een slecht teken dat artikel twee onaangepast blijft: zie hiervoor o.a. op de website van Jos Strengholt: http://strengholt.blogspot.com/2011/02/nieuwe-grondwet-egypte-kogel-door-de.html

Libië:

Kadhafi valt nog steeds steden rondom Tripoli aan. Vooralsnog heeft dat geen resultaat. In Tripoli is door ongeveer 400 mensen gedemonstreerd. Regeringstroepen schoten in de lucht, er zijn geen signalen van doden en/of gewonden.

Kadhafi lijkt steeds meer in het nauw te raken. Aanvallen om de macht in andere steden terug te veroveren mislukken. Grote chaos in steden waar Kadhafi verdreven is blijven uit. In Benghazi doet men zelfs heftig zijn of haar best om het normale leven weer te hervatten. Daarnaast heeft Kadhafi geen olie meer, dat is allemaal in de handen van opstandelingen. Ik denk dat Kadhafi nog wel een poosje op zijn post zit. Maar Libië terugkrijgen gaat hem niet meer lukken. Het is aftellen, bereidt u zich voor op een afmattingrace!

Jemen:

In Jemen probeert president Ali Abdullah Saleh een regering van nationale eenheid samen te stellen. De oppositie verwerpt dit voorstel. De protesten van vandaag verlopen rustig, mij zijn geen getallen van doden en/of gewonden bekend.

Het lijkt erop dat Saleh ook langzaam zijn positie ondergraven ziet worden. Met het afwijzen van zijn plannen door de oppositie zien we hetzelfde gebeuren als in Egypte. Het is dan ook goed denkbaar dat de demonstraties alleen maar groter zullen worden en president Saleh binnenkort hetzelfde lot is beschoren als Ben Ali en Mubarak. Het is afwachten wat het leger gaat doen in Jemen. De steun van het leger aan de protesten zal de druppel zijn die Saleh naar huis stuurt. Met de steun van het leger kan Saleh het in ieder geval langer uithouden.

Algerije:

Na het opheffen van de noodtoestand lijkt het in Algerije rustig te blijven. Vlam kan echter zo weer in de pan slaan.

Bahrein:

In Bahrein verlopen de demonstraties de laatste tijd rustig. Zie daarvoor deze foto serie: http://www.broekhuijsen.info/Albums/Bahrain_Feb26_2011/

Ondertussen loopt de spanning wel op. Veel mensen vinden de dagenlange stakingen en blokkades steeds vervelender worden. Kans is groot dat uiteindelijk de frictie zo hoog oploopt dat het vechten wordt. De koning van Bahrein: Hamad ben Issa Al-Khalifa houdt zich rustig.

Dat rustig blijven is een slimme zet. Als het vechten wordt kan hij rustig afwachten totdat de roep om ingrijpen van bovenaf groot genoeg is. Mubarak heeft dit echter ook geprobeerd, maar mis gerekend. Komen spannende dagen in Bahrein!

Oman:

Voor het eerst in dit overzicht Oman.

Ook in Oman wordt gedemonstreerd. De mensen eisen hier meer democratie en meer hervormingen. De positie van sultan Qaboos bin Said lijkt niet onder hoge druk te staan. Hij is nog steeds geliefd.

In Oman vallen verschillende doden. De belangrijkste haven van Oman is geblokkeerd.

De sultan belooft meer geld en meer banen. Of men in Oman daar tevreden mee is? In Egypte, Libië en Bahrein werkte met geld over de brug komen vooralsnog niets.

Voor het Westen is het rellen in Oman slecht nieuws. Naast dat Said een vriendje is van het Westen was Oman tot voor kort één van de laatste rustige landen in het Midden-Oosten.

Syrië:

Syrië ook voor het eerst in dit schema. Vandaag nieuwe oproepen tot demonstraties. Deze oproepen waren er al eerder. Eerdere oproepen leidden niet tot blijvende grote demonstraties.

Uiteindelijk zal men in Syrië ook wel de straat opgaan. De goede berichten uit buurlanden over toezeggingen of zelfs hervormingen van complete regeringen zullen niet alleen Syrië maar nog veel meer landen wakker maken!

China:

In China wordt ook gedemonstreerd. Vooral in Hong Kong. De politie probeert de demonstraties met man en macht te voorkomen. Twitter is geblokkeerd, pers wordt geweerd.

Niet in overzicht nu: Jordanië, Saudi-Arabie, Marokko, Gazastrook, Sudan, Uganda, Tunesië, Irak, Iran, Cambodja. Uit deze landen komt geen nieuws naar buiten over (grote) ongeregeldheden op 27, 28 februari.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten